Com els habitants de la Verona dels Montescos i els Capulettos. Així es deuen sentir els habitants del barri de Mea She’arim de Jerusalem, un dels més antics de la ciutat i habitat exclusivament per jueus ultraortodoxos.
Aquesta setmana hem pogut llegir com Avraham Hirschman, un veí del barri, era apallissat per altres membres de la “família” Gerrer. Aquesta notícia no sorprendria a la Verona shakespeariana però ho fa en un barri com aquest. Anem a pams. Entre els haredim que habiten Mea She’arim hi ha moltes faccions i moltes tendències diferents. Entre elles trobem els Gerrer, d’origen polonès i els Sikrikim, zelotes extraordinariament estrictes en el compliment de la llei mosaica, l’halajà.
Els Gerrer semblen, veritablement, trets d’una pel·lícula de gàngsters. Controlen un sector del barri anomenat Batei Warsaw i són la dinastia encarregada d’adjudicar cases a preus baixos a les famílies dels estudiants de les escoles rabíniques i, normalment, aquestes són les seves pròpies famílies.Els Sikrikim, en canvi, són coneguts pels seus actes vandàlics contra tot allò que ells consideren fora de l’halajà. Una de les últimes, com explicava el Daily Mail el passat 18 d’octubre, va ser atacar una gelateria de Jerusalem per què considerava que llepar gelats era una incitació a la promiscuïtat.
Doncs bé, els Gerrer han planificat fer créixer el Batei Warsaw i els Sikrikim, tot i no reconèixer l’autoritat legal de les corts israelianes, han fet arribar el cas als tribunals.Resultat, de moment, una pallissa, ossos trencats i un barri atemorit.
Fa poc, un amic d’Ashdod deia que la societat israeliana està segrestada pels ultraortodoxos. Aquests reclamen cada vegada més. Des de l’aplicació estricta de l’halajà a tots els aspectes de la vida israeliana fins la segregació de gènere als autobusos, exigint que les dones facin servir la part del darrera i no es barregin amb els homes. La seva lluita principal es contra la Cort Suprema i la Llei de retorn. Aquesta llei estipula qui, com a jueu, té dret al retorn a la terra d’Israel.
Tot i que les relacions dels ultraortodoxos amb la societat secular havien millorat gràcies a la organització ZAKA, una organització nacional i internacional d’ajuda voluntària, famosa per atendre víctimes d’atemptats i accidents de trànsit així com per recollir totes les parts dels cossos que hagin pogut quedar i donar-ne un enterrament digne, se’ls segueix tenint com un “paràsits” del sistema nacional. Representen el 8% de la societat israeliana, estan exempts del servei militar si estudien a les yeshivot i no reconeixen cap tipus autoritat que vingui de l’estat d’Israel. Consideren que l’establiment del Regne d’Israel es produirà amb la vinguda del Messies i que encara no ha arribat l’hora. Esperem, doncs, que la dictadura de la minoria no prosperi i que els carrers de Mea She’arim tornin aviat a ser tranquils.